Dobre odluke počinju kada stanemo

Češće nego što smo želeli, mnogi od nas suočavaju se sa izborom koji može da ima ozbiljan i trajan uticaj na naše živote.

  • Da li idemo zajedno sa masom?
  • Da li je neko napustio posao ili prekinuo vezu?

Nažalost, ove odluke nisu nas upozoravale da su ulozi veliki. Što je još gore, često nemamo vremena da shvatimo šta da radimo.

Nije iznenađujuće da se većina loših odluka (one koje prave haos od naših života) donose impulsivno ili bez dovoljno promišljanja.

Drevna poslovica kaže: „Broji do deset kada si ljut“ ili „misli unapred“.

Ali bes i nedostatak prethodnog planiranja su samo dva faktora koji mogu da ometaju donošenje odličnih odluka. Umor, strah, frustracija, stres, nestrpljenje i emocije stvaraju prepreke za mudrim izborom.

Baš kao što smo naučili da gledamo u oba smera kada prelazimo ulicu, možemo naučiti i da analiziramo svaku važnu situaciju prilikom donošenja odluka kako bi se zaključilo da li je to efikasno i etički.

Prema tome, svaka odluka trebalo bi da počne, pre svega kada zastanemo – prinudni trenutak razmišljanja da nam pomogne da razjasnimo naš cilj, procenimo kompletnost i verodostojnost naših informacija i razmislimo alternativnu strategiju, ako je potrebno da bi postigli najbolji mogući rezultat. Kada zastanemo, to takođe omogućava i da obezbedimo našu moralnu snagu volje za prevazilaženje iskušenja i emocija koje bi mogle da dovedu do osipanja, besmislene ili loše razmatrane odluke. Iako je dobro spavati dan ili dva sa problemom, ili čak i nekoliko sati, mnoge situacije nam ne priušte taj luksuz. Ali pauza od čak nekoliko sekundi može da bude dovoljna.

Ne zaboravite, sve je do karaktera.

Kalendar

avgust 2018.
P U S Č P S N
« jun    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Arhiva